FAIL (the browser should render some flash content, not this).

Login Form

Marketing

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Magazin "Reviri Srbije"

Baner

List Ribolov

Baner
Tigrov orah
PDF Štampa El. pošta

 

Tigrov Orah - Tiger nut (Cyperus esculentus)   

Radi se o podzemnom plodu biljke (Cyperus esculentus). Biljka naraste do 70cm u visinu i  ima podzemni dio na kojem rastu režnjevi veličine 5-10mm u promjeru, podzemni bademi (tigrov orah). Tigrov orah se javlja u dva oblika: produženi – Ilargueta, okrugli – Armela.


Vegetacijski mu je ciklus od 4 do 5 mjeseci zbog čega se sadi u aprilu i maju kako bi se izbjegla zahlađenja i mrazevi. Tigrov orah je biljka lukovica i njezin plod sazrijeva u tlu.
Biljka najbolje uspijeva u uslovima visoke vlage i visoke temperature, uz napomenu da na formiranje ploda uveliko utiče sunčeva svijetlost (čim je uticaj sunca veći, plod je manji). Tigrov orah su u 8.vijeku donijeli arapi u evropu, tačnije u Valensiju - Spanija gdje se do danas gaji ova biljka. Zemlje koje ga najviše proizvode su Kina, Mali, Obala Slonovače i Spaniji. Korišćenjem ulja napravljenog od tigrovog oraha sprečava se pojava raka debelog i sljepog creva.

Tigrov orah ima primjenu kao hrana u stočarstvu, ljudskoj prehrani i ribolovu. U ljudskoj prehrani konzumira se sirov, kuvan ili pečen. Ukus i teksture je sličan kokosu. Bogat je vlaknima, proteinima i šećerom. Osim što je visoko sadržajan energijom (masti, skrob, proteini i šećeri), bogat je i mineralima kao što su fosfor i kalij, te vitaminima E i C.
Klasični tj. standardni tigrov orah sadrži u 100 grama 386 kalorija, sa udjelom od 7% proteina, 26% masnoća (ulja), 31% skroba i 21% glukoze. Sadrži 26% vlakana od kojih je 14% netopivo i 12% topivo.

Tigrov orah je možda najbolji i selektivni partikl mamac za lov na šarana. Zbog činjenice da skoro izključljivo samo šaran može sa zdrobi tvrd tigrov orah. Sitnijem ribama pa čak rakovima je skoro nemoguće da prihvate ovaj mamac.
U ribolovu se koristi tek od 80-tih godina prošlog vijeka, kao mamac i kao prihrana. Možete ga nabaviti već pripremljenog ili sirovog. Ako ga kupite sirov, tj. nepripremljeni orah, morat ćete ga skuvati. Orah se stavi u primjerenu posudu i zalije vrucom vodom tako da iznad bude oko 5cm viška (vrijeme potrebno da oraščići nabubre je oko 48 sati), zatim u toj vodi kuvajte oko 60 minuta.  Duže kuvanje ovog mamca se ne prepuručuje, pošto mekši nego što je  posle sat vremena kuvanje sigurno neće biti.
Prije nego što koristimo tigrov orah kao mamac preporučljivo je da ostane još par dana u vodi u kojoj  je kuvan. Jer tek par dana posle kuvanje tigrov orah počinje da stvara  svoju moć. Jer što duže stoji u toj vodi dololazi do većeg vrenja. Proces vrenja dovodi tigrov orah da se ušećeri i stvara se jedna izuzetno mirišljava sluz, koja stimuliše šarana na hranjenje.  Možete da ubrzate proces vrenja ako dodate u vodu malo šećera, ali treba biti oprezan i ne dodavati previse šećera.

Neko dodaje i arome, ali mi mislimo da to nijie potrebno. Jednostavno tigrov orah dobije posle procesa spremanja jedan veoma jak miris, a aromu teško, skoro nikako tigrov orah ne može da upije. Skuvani tigrov orah također možete smrznuti i nakon odmrzavanja normalno koristiti. Možete ga miješati sa ostalim partiklima i koristiti za prihranu. Oraščići se na udicu montiraju kao i boile, dakle na dlaku. Možemo montirati jednoga ili više. Ukoliko ih želimo podići od dna (pop-up), koristit ćemo spužvice ili kuglice od pluta ili stiropora. Tigrov orah se prvenstveno koristi za lov šarana ali može i za amura. Najučinkovitiji je ljeti jer u sebi sadrži dosta masnoće.

Pošto je zasitan i teže probavljiv šaranu, preporuča se oprez pri određivanju količine koju ćete plasirati na hranilište, jer kruži teorija da je on kao hrana šaranu na top poziciji tj. omiljen mu je, a pošto se njime brzo zasiti, pretjerano korištenje tigrovog oraha stvara neželjeni efekt.

Paznja prije kupovine: Tamni i cak crni tigov orah su veoma često vec na početak procesa nicanja i zbog toga su loš kvalitet. Svijetlo braon do srednje braon boje su što se tiče kvaliteta idealni. Obratite paznju na to!