FAIL (the browser should render some flash content, not this).

Login Form

Marketing

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Magazin "Reviri Srbije"

Baner

List Ribolov

Baner
Štapovi za šarane
PDF El. pošta
Indeks članka
Štapovi za šarane
Strana 2
Sve strane
Oko štapova za šarane ribolovci su oduvek lomili koplja. Pet različitih ribolovaca, pet raznih mišljenja. Ipak, oko nekoliko osnovnih zakonitosti mogu se manje-više složiti skoro svi iskusni ribolovci…

Od šaranskih štapova očekuju se uglavnom dve osnovne stvari. Prva je da njime možete bez problema da zabacite kompletan sistem (olovo, predvez i udicu s mamcem) na željenu daljinu nebrojeno puta. Druga je da njime bez problema možete da izvučete i najveću ribu koju želite da ulovite, ili kojoj se možda nadate. Zato već kod izbora i kupovine treba voditi računa o nekoliko najvažnijih elemenata.

Upoznajte majstore
 
Krešimir Kuri rodjen je 1969. u Karlovcu. Od malena zaljubljenik u pecanje. Peca, kako kaže, otkada zna za sebe. Prvu ribu upecao je sa četiri godine, prvog šarana sa deset a već sa osamnaest šarana preko 10 kg. Početkom devedesetih godina prošlog veka počinje da se bavi novinarstvom vezanim za ribolov.
Od tada je svoj zanat ispekao i prikazao kroz dve knjige: Osnove šaranskog ribolova (2001) i Moderni šaranski ribolov (2006), koje su u kompletnom tiražu rasprodate. A pored knjiga, svoje ogromno znanje i iskustvo preneo je na svoje čitaoce kao urednik posebnog izdanja Športskog ribolova magazina “Svijeta šarana” i kroz tekstove pišuci za prestižne svetske magazine kao što su: Udica, Športski ribolov (Hrvatska), Carp Fisher (Engleska), Carpa Tutti (Italija), American Carper (SAD), Karpomania (Rusija), a sada samo za vas piše i za magazin “Reviri Srbije”.
 
ŠTAP SE KUPUJE PREMA ISKUSTVU
 
Prvi je vaše ribolovno iskustvo. Nije svejedno da li ste početnik ili ne, iz više razloga. Ako ste početnik, bolje je za prvi štap izabrati neki solidan, ali umerene cene, i na njemu proći „osnovnu ribolovačku školu”. To ne govorim bez razloga, jer su moderni karbonski štapovi vrlo skupi, ali i zahtevni delovi ribolovnog pribora, s kojima katkad treba baratati vrlo nežno, ali i znalački. Ponekad je i malo jači udarac po nekoj grani, ili udarac olova po štapu dovoljno da bude „načet”, pa da kod prvog zahtevnijeg zabacivanja pukne kao staklo. Ako se malo raspitate o njihovim cenama, neka vas ne iznenadi činjenica da je vrhunski pribor izuzetno skup, kao i da kvalitetniji štapovi koštaju od 200 evra naviše. Zbog toga, ponavljam, nije loša ideja da se nekoliko godina „školujete” na jeftinijem štapu, pa tek onda uzmete skuplju i malo kvalitetniju verziju, koja će vam trajati duže. Kvalitetan štap bez problema možete koristiti desetak, pa i više godina.

Tek kad imate sve što vam je potrebno, možete biti opušteni, i maksimalno uživati u ribolovu.
 
 
 
AKCIJA SE BIRA PREMA POTREBAMA

Kakav vam štap zaista treba? Svaki ribolovac prema načinu ribolova koji najčešće upražnjava, ima i odredjen ukus. Neko voli štapove brže akcije (3 lb i više), koji se savijaju samo u gornjem delu, i brže vraćaju u prvobitan položaj. Oni obično imaju odlične bacačke performanse, što je naročito važno za ribolov na velikim daljinama. Drugi opet preferiraju štapove srednje akcije (Od 2 do 3 lb), koji su kombinacija brze i spore. Oni se koriste za ribolov na umerenim daljinama, i ukoliko su nešto zakinuti na bacačkim mogućnostima, utoliko su bolji i podatniji prilikom zamaranja ribe, što nikako nije zanemarljivo. Ribolov na malim daljinama omogućuje upotrebu štapova spore ili „paraboličke” akcije. To znači da je štap, ribolovačkim jezikom rečeno, „mekan”, i da se prilikom zamaranja lako savija celom dužinom, već iz same drške. Ovakvi štapovi imaju reducirane bacačke mogućnosti, ali su umesto toga izvanredni prilikom zamaranja riba.

Kvalitetni štapovi mogu vam služiti dugi niz godina…


EKSTREMNE VERZIJE ŠTAPOVA

Uz ove tri navedene kategorije, postoje još i ekstremne verzije štapova, za ekstremne uslove ribolova. U tom smislu štapovi za ekstremno daleke zabačaje mogu po dužini prelaziti četiri metra, a po akciji četiri ili pet libri, i to su bacački ili „surf” štapovi. Njima se prilikom zabacivanje postižu vrlo velike daljine (od 150 do 200 metara), i najčešće se koriste u šaranskim takmičenjima. Medjutim, njihova ekstremno brza akcija, na neki način je i hendikep prilikom umaranja, posebno većih primeraka riba, jer udica, zbog slabog amortizovanja udaraca na štapu, može vrlo lako da prekine riblja usta, i tako se riba lakše otkači. Drugi ekstrem su kraći štapovi, dužine do tri metra i akcije ispod jedne i po libre. Oni se koriste prilikom ribolova velikih riba na blizu. Na primer, lov na površini uz samu obalu u trščaku ili lokvanju. Tada daleko zabacivanje uopšte nije bitno. Medjutim, vrlo je važna savitljivost i snaga štapa, jer treba amortizovati divlje begove velikih riba, koji su zbog blizine još više potencirani.

Stapovi:

Štap brze akcije

 

Štap srednje akcije

 

Štap spore akcije