FAIL (the browser should render some flash content, not this).

Login Form

Marketing

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Magazin "Reviri Srbije"

Baner

List Ribolov

Baner
Proljećni ribolov šarana
PDF El. pošta
Indeks članka
Proljećni ribolov šarana
Strana 2
Strana 3
Sve strane
Čim sunce proviri iza oblaka šaran u proljeće kreće u potragu za hranom i da se priprema za mrijest. Mart je naš drugi omiljeni mijesec u godini, jer je priroda lijepa - sve počinje da se budi... Proljećno sunce zagrijeva vodu i počinje razvoj lišća na drveću. Iznad vode sve izgleda sjajno, ali ispod površine za šarane nastupa vrlo delikatan period u životu. Mnogi od vas su čuli za bolest koja se naziva SVC (Spring Viraemia of Carp - proljecna viremija šarana) ali na šta se to tačno odnosi?

 
To je virus čiji su nosioci neke ribe i može biti fatalan u to doba godine, kad je imunološki sistem šarana najslabiji. Pošto je temperatura vode u porastu, virusi bivaju aktivniji (otuda i naziv “proljećna”). SVC je bolest koja može povrijediti pa čak i ubiti šarana u to doba godine. To je, u stvari, veoma rijetka, ali takođe i veoma zarazna, bolest, pa ako vidite bilo koju ribu za koju posumnjate da je bolesna obavezno odmah obavjestite najbližu odgovornu osobu ili informišite klub. Svaka sumnja da ima i mrtvih riba takođe mora odmah rezultirati obavještavanjem nadležnih jer samo blagovremenom reakcijom ostale ribe mogu biti sačuvane. (Na jezeru Sarulešti u aprilu 2003. mnogi ribolovci su, nažalost, mogli da u živo vide posledice virusa )

Bez obzira na sve, proljeće je doba godine kada riba počinje da se vraća svojim navikama u ponašanju i ishrani. Šaran nije toplokrvno biće i njegova aktivnost je određena temperaturom vode i u manjoj mjeri prodiranjem sunčeve svjetlosti u vodu. Tokom zime šarani mogu biti zavučeni na nekom mjestu u poluspavajućem stanju pa se može desiti, kada ga uhvatite u proljeće, da na sebi ima pijavice. To je dosta često na početku proljeća, i nije lijep prizor vidjeti šarana sa kolekcijom pijavica, naročito na ustima. To je prirodna pojava koja će se isto tako i riješiti. Šaran će se otresti nezvanih gostiju iskakanjem iz vode ili jednostavnije - hranjenjem! Ako uhvatite ribu sa pijavicama na sebi ne uklanjajte ih dok ne pripremite neki antiseptik (npr. Klin-ik). Sve to iz razloga što uklanjanjem pijavica ostaju otvorene ranice, koje mogu biti uzrok raznih infekcija.

Kao što se ribe bude isto se dešava i sa ostalim životom u vodi. Najjasniji signal toga je rast trave u nekim vodama. Ako jezero gdje pecate spada u tu kategoriju, tada, bez sumnje, trava će sve više i više predstavljati problem za ribolovce. Jedna on najvećih grešaka koju čine ribolovci je da travu posmatraju jednostavno samo kao travu, bez razmišljanja o tome koji je tip trave u pitanju. Ima stotina različitih vodenih biljaka, a sve imaju različite osobine. To mogu biti biljke koje rastu na rubovima vode, biljke sa plivajućim listovima, podvodne, alge...

Prije nego što pogledamo neke najčešće oblike vodenih biljaka moram da napomenem da je svaka voda slučaj za sebe, te da je moguće da ne možete naći neke specifične tipove biljaka na vašoj vodi. Posebne karakteristike svake vode (veličina, dubina…) jesu različite i određuju koje se biljke nalaze u vodi i oko nje.

 

Tipovi trave

Od ogromnog broja trava koje ćete naći u vodi nejveći dio njih spada u višegodišnje biljke. Mnoge od njih su savladale problem kako da prežive tokom zime, one položene na dno vode stvaraju zimske pupoljke koje ubadaju u dno. Pupoljci sadrže hranljivi materijal koji u proljeće omogućava razvoj novoj biljci. Podvodne biljke pokazuju izvanrednu adaptaciju i sastoje se od savitljivih i slabašnih stabljika koje održava voda. Raspoznavanje biljaka i njihovih osobina nekada može napraviti granicu između ulova i nule. Koliko su guste, kakve su im stabljike, da li imaju korijen, da li se neke ribe, kao npr. amur, njima hrane... Sve su to veoma važni činioci koje mogu imati efekta na prezentaciju mamca. Raspoznavanje tipova biljaka nije uvek lako, ali se uz pomoć adekvatne literature i pomoći stručnjaka mnogo toga može naučiti.