FAIL (the browser should render some flash content, not this).

Login Form

Marketing

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Magazin "Reviri Srbije"

Baner

List Ribolov

Baner
Jezero Borovik
PDF Štampa El. pošta
Rijeka Vuka izvire iz sjeveroistočnih izdanaka Krstova kod sela Paučja. Na samom početku njena toka, izgradnjom brane 1978. godine, stvoreno je umjetno jezero Borovik. Jezero „Borovik“ nalazi se zapadno od Đakova (između Našica i Đakova ) i dvokrakog je oblika.  Jezero ima površinu od 160 ha s dubinom od 15 m, dužine cca 7.000 m, prosječne širine cca 300 m i ukupne zapremine 8 500 000 m3 vode. 
 
 
 
Borovik je jedno od najatraktivnijih mjesta za šaranski ribolov ( kapitalni šarani težine do 30 kg) i ribolov pastrvskog grgeča(težine 2 i više kg) u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe. 
Osim spomenutih vrsta riba  u Boroviku obitava amur, som, smuđ, štuka, grgeč, linjak, patuljasti somić, babuška, crvenperka, žutooka i uklija. 
Na mjestu sadašnjeg jezera nekada se nalazilo selo Borovik po kojemu je jezero i dobilo ime. Postoji legenda koja kaže kako se ispod jezera i danas nalazi cijelo selo, a ljudi koji žive u okolici jezera Borovik i danas pričaju kako je sve do nedavno iznad površine virio križ sa tornja nekadašnje seoske crkve.
 
 
 
Do samoga jezera možete doći iz dva smjera. Mi smo isprobali oba smjera iako nam se više svidio onaj drugi, asfaltirani put. Idete li cestom preko Dilj gore iz pravca Požege ili Slavonskog broda, preko Ruševa, Pake, Slobodne Vlasti, trebate skrenuti na lijevo u Levanjsku Varoš i preko Breznice Đakovačke, kroz šumu i prtene putove doći ćete do jezera Borovik. Za ovaj put vam ipak preporučujem posjedovanje nekoga dobroga terenca. 
 
 
 
Drugi, asfaltirani i nama puno bolji put je iz smjera Đakova i Našica, gdje nekoliko kilometara nakon izlaska iz Đakovačke Satnice skrećete lijevo prema selu Drenje, nakon kojega prolazite još kroz selo Mandićevac i stižete do jezera Borovik.
 
 
 
Osim što je raj za ribiče, kao što smo već rekli, ovdje mogu uživati i biciklisti. Imaju dvije označene biciklističke staze. Na samome jezeru nalazi se i plakat gdje možete iznajmiti sobu, a za one malo veće avanturiste jedna odlična informacija, na jezeru možete besplatno kampirati. Jezero Borovik odlično je mjesto i za izletnike, gdje postavljeni stolovi i dječje igralište čekaju samo na toplije dane i goste koji će popuniti ova mjesta.

Autor Petar Novosel